Źródło finansowania: Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
Priorytet: ,,Rozwój instytucjonalny: stabilność i nowoczesność organizacji poradnictwa i poprawa jakości świadczenia usług”
Okres realizacji projektu: 05.12.2022-30.11.2023
Opis projektu: Ideą projektu jest podniesienie świadomości konsumentów na temat żywności. Wstępnym etapem projektu było przeprowadzenie badań ankietowych wśród ludzi z różnych grup wiekowych na temat bezpiecznej żywności, w tym stosowania pestycydów w rolnictwie i ich występowania w żywności. Kolejnym etapem działań w ramach projektu będzie zorganizowanie warsztatów: - z uprawy bezpiecznych owoców i warzyw, - dietetyczno-technologicznych, - z metod konserwacji żywności oraz przeprowadzone zostanie szkolenie z czytania etykiet produktów spożywczych. Na potrzeby działań edukacyjnych powstaną materiały edukacyjne jak broszury informacyjne oraz krótkie filmy instruktażowe.
Beneficjenci: mieszkańcy powiatu białostockiego (w tym różne grupy wiekowe - dzieci, młodzież, grupa aktywna zawodowo i seniorzy)
Fundacja Allelon
ul. Kombatantów 4,15-110 Białystok
NIP: 966 21 65 118
REGON: 522508020
KRS: 0000977918
Nr konta: 35 1020 1332 0000 1202 1369 2084