Źródło finansowania: Minister Edukacji i Nauki
Program: ,,Międzypokoleniowe Centra Edukacyjne – Wsparcie Integracji Międzypokoleniowej”
Okres realizacji projektu: 01.12.2022-31.12.2022
Opis projektu: Projekt miał na celu stworzenie warunków dla integracji wewnątrz- i międzypokoleniowej osób starszych – mieszkańców Kleosina i okolic. W ramach zadania zorganizowano szkolenia i warsztaty wspierające aktywność osób starszych: warsztaty intelektualne, warsztaty artystyczne, warsztaty teleinformatyczne, warsztaty kulinarne. Seniorów podczas w/w spotkań wspierała grupa 15 wolontariuszy. W ramach projektu również opracowano i wydano ,,Poradnik Seniora”.
Beneficjenci: Seniorzy mieszkający w Kleosinie, Wolontariusze ze Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II w Kleosinie oraz osoby aktywne zawodowo
Źródło finansowania: Zarząd Województwa Podlaskiego
Rodzaj zadania publicznego: ,,Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego
Okres realizacji projektu: 24.10.2022-30.11.30
Opis projektu: W ramach projektu zorganizowano dwa warsztaty szkoleniowe z udziałem instruktorów dla działkowców, którzy dowiedzieli się jakie są możliwości uprawy bez chemii, poznali sposoby zwiększenia bezpieczeństwa owadów zapylających. Opracowano i wydano broszurę dotyczącą działań organizacyjnych w przypadku zatruć pszczół
Beneficjenci: działkowcy z powiatu białostockiego
Źródło finansowania: Zarząd Województwa Podlaskiego
Rodzaj zadania publicznego: ,,Działalność świadomości społeczeństwa na temat kiszenia warzyw, przechowywania żywności i skali marnotrawstwa żywności. Zadanie realiwspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych”
Okres realizacji projektu: 01.10.2022-30.11.2022
Opis projektu: Projekt był ukierunkowany na zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat kiszenia warzyw,przechowywania żywności i skali marnotrawstwa żywności. Zadanie realizowano poprzez propagowanie wiedzy o kuchni tradycyjnej oraz promocji kulinarnej regionu. Pod okiem profesjonalnego kucharza dla osób zainteresowanych tematyką kiszenia warzyw przeprowadzono trzy warsztaty z kiszenia ogórków, kapusty oraz innych warzyw. Opracowano i wydano broszurkę dotycząca kiszenia warzyw.
Beneficjenci: mieszkańcy powiatu białostockiego (w tym różne grupy wiekowe - dzieci, dorośli, osoby starsze)
Źródło finansowania: Zarząd Województwa Podlaskiego
Rodzaj zadania publicznego: Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego
Okres realizacji projektu: 01.05.2023-29.09.2023
Opis projektu: Celem zadania jest wzbudzenie zainteresowania zdrową, ekologiczną żywnością wśród mieszkańców województwa podlaskiego, kształtowanie postaw ekologicznych, propagowanie pasji ogrodniczej wśród dzieci i młodzieży oraz organizacja zajęć aktywizujących osoby aktywne zawodowe, a także i Seniorów. Zaplanowany cykl 8 szkoleń przybliży ekologiczny sposób prowadzenia ogrodów warzywnych, taki, aby nie szkodził ani człowiekowi, ani naturze oraz był przyjazny dla żyjących w nim organizmów. Projekt ma na celu inspirować całą społeczność do wykorzystania tego, co mamy najlepsze w naszych ogrodach bez zastosowania szkodliwej chemii. Chcemy nauczyć uczestników:- sposobów zachowania i zwiększenia bioróżnorodności poprzez zakładanie łąk kwietnych, zastąpienie ogrodzeń żywopłotem, który ochroni ziemię przed erozją, poprawia wilgotność gleby, ochroni działkę przed wiatrem, kurzem i spalinami, tworzenia schronień lub domków dla owadów,- doboru odpowiednich sadzonek i nasion do naszego klimatu i unikania roślin egzotycznych, iglaków i mniej przystosowanych do lokalnych warunków klimatycznych,- samowystarczalności, poprzez samodzielne rozmnażanie roślin, produkowanie własnych nawozów,- sposobów naturalnego nawożenia (kompost, gnojówka), zwrócenie uwagi na kompostownik jako nieodzownej części ogrodu ekologicznego, gdzie trafia m.in. skoszona trawa i odpadki organiczne z domu,- naturalnych sposobów walki z chorobami i szkodnikami bazujących na zjawisku allelopatii,- doboru płodozmianu polegającego na takiej kolejności sadzenia roślin, aby nie wyjaławiać ziemi, zaś wzbogać ją o składniki odżywcze dla następnych roślin,- sposobów ściółkowania gleby,- sposobów samodzielnego przygotowywania naturalnych preparatów do zwalczanie chorób i szkodników (napary i wyciągi z innych roślin).
Beneficjenci: mieszkańcy powiatu białostockiego (w tym różne grupy wiekowe - dzieci, młodzież, dorośli i seniorzy)
Źródło finansowania: Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
Priorytet: ,,Rozwój instytucjonalny: stabilność i nowoczesność organizacji poradnictwa i poprawa jakości świadczenia usług”
Okres realizacji projektu: 05.12.2022-30.11.2023
Opis projektu: Ideą projektu jest podniesienie świadomości konsumentów na temat żywności. Wstępnym etapem projektu było przeprowadzenie badań ankietowych wśród ludzi z różnych grup wiekowych na temat bezpiecznej żywności, w tym stosowania pestycydów w rolnictwie i ich występowania w żywności. Kolejnym etapem działań w ramach projektu będzie zorganizowanie warsztatów: - z uprawy bezpiecznych owoców i warzyw, - dietetyczno-technologicznych, - z metod konserwacji żywności oraz przeprowadzone zostanie szkolenie z czytania etykiet produktów spożywczych. Na potrzeby działań edukacyjnych powstaną materiały edukacyjne jak broszury informacyjne oraz krótkie filmy instruktażowe.
Beneficjenci: mieszkańcy powiatu białostockiego (w tym różne grupy wiekowe - dzieci, młodzież, grupa aktywna zawodowo i seniorzy)
Fundacja Allelon
ul. Kombatantów 4,15-110 Białystok
NIP: 966 21 65 118
REGON: 522508020
KRS: 0000977918
Nr konta: 35 1020 1332 0000 1202 1369 2084